אתיקה


                      אתיקה

                      תקנון העמותה

העמותה היונגיאנית הישראלית החדשה

קווים מנחים לקוד האתיקה

בהתאם לקוד האתי של האגודה הבינלאומית לפסיכולוגיה אנליטית, על האנליטיקאי להתנהג בעבודתו בהתאם לסטנדרטים האתיים הגבוהים ביותר, ולהעמיד את טובתו של המטופל כראשונה בסדרי העדיפות.

מהאנליטיקאי מצופה כי ינהג עפ"י תקנון סעיף 2 בחוקת האיגוד הבינלאומי.

כלל החברות באיגוד הבינלאומי נוהגות במדיניות השוללת אפליה על רקע גזעי, דתי, מוצא אתני, ג'נדר או העדפה מינית.

כל הפעילות באיגודים המקצועיים – קבוצות מקצועיות, חברות באיגודים המקצועי, תכניות ההכשרה, אירועים ציבוריים או כל אירוע, מקבל חסותו מהאיגודים, ומחוייב לסטנדרט זה.

חלק 1 – יחסי האנליטיקאי והמטופל

א.    האחריות כלפי המטופל

1.    בתחילת הטיפול יצהיר המטפל בפני המטופל על תנאי הטיפול, תוכנית הטיפול, תדירות המפגשים וסידורי התשלום. על האנליטיקאי לוודא שתנאים אלו נשמרים.

2.    כל עניין כלכלי בין המטופל והמטפל יהיה אך ורק לגבי התשלום עבור הטיפול.

3.    אסור על הפסיכולוג האנליטי להצהיר על יכולות מקצועיות שאינן ברשותו.

4.    במשך תקופת הטיפול, יש להגביל את הקשר החברתי עם המטופל. לאחר הטיפול, על האנליטיקאי להביא בחשבון את האפשרות שתהליכי ההעברה והעברה הנגדית עדיין נמשכים, ולכן עליו להפעיל שיקול דעת ואיפוק בכל מגע חברתי. מגע חברתי עם קרוביו של המטופל צריך להתרחש בזהירות מתחשבת, ולהתקיים אך ורק בידיעתו ובהסכמתו של המטופל.

5.    חשיבות עליונה יש לשמירת סודיות ולחיסיון המטופל ולשמירת האנונימיות. תשומת לב מיוחדת יש לשים על פרסומם של חומרים קליניים ובהצגות בסמינרים קליניים. אם המטופל מבקש כי היבטים קליניים מטיפולו, לא יפורסמו או יוצגו, על האנליטיקאי לכבד את הבקשה. יש לשמור על דיסקרטיות ואנונימיות של המטופל גם בשעת ההדרכה.

6.    נאסר על המטפל לנצל את מצבו התלותי של המטופל, לרבות שימוש נפשי, מיני, רגשי, פוליטי, דתי, חברתי או כלכלי. האיסור הזה חל גם אם המטופל מביע משאלה שכזו. אסור על האנליטיקאי להכנס ליחסים מיניים לא עם המטופל ולא עם האנאליזנטים שלו. אחריותו של המטפל האנליטיקאי כלפי איסור זה הינה בתוקף עד שהיחסים הטרנספרנציאליים נחלשים, וזה יכול להיות גם תקופת זמן ניכרת, לאחר סיום הטיפול. אותה אחריות אתית צריכה להיות מיושמת גם בעבודת האנליטיקאי עם הקנדידטים.

7.    המטפל האנליטיקאי לא יוכל להמשיך בעבודתו כראוי, ובכובד ראש אם הוא משתמש באופן עקבי באלכוהול או בחומרים אחרים, כמו גם בעת מצבים בריאותיים או נפשיים שמחלישים ופוגמים ביכולתו לעבוד, להשתמש ביכולותיו, מיומנותו ובכושר השיפוט שלו.

8.    אם האנליטיקאי מואשם בעבירה פלילית, או שהובאו ראיות כנגדו או כנגדה, ע"י גופים רשמיים מורשים או מקצועיים, במדינה שבה הוא מתגורר, חובתו ליידע את נשיא האיגוד על התהליכים הללו, ולדווח על העובדות הרלוונטיות.


 
 

חלק 2 – יחסי אנליסט – מדריך או קונטרול אנליסט ומדריך

ב.    המדריך ורק האנליסט בשלב הקונטרול נדרשים לנהוג בהגינות ביחסיהם המקצועיים שנבנים לאורך תקופת ההתמחות. המדריך וכן המתמחה בעת הקונטרול, נדרשים שלא לנצל את סמכותם ולא להיות מעורבים באופן מיני או כספי או כלכלי עם מי שהם מלמדים, מעריכים, בוחנים או ממליצים לקידום או להעלאה בדרגה.

חלק 3 – מחויבות להתייצבות והופעה בפני וועדת האתיקה

יש לדווח על התנהגות שאינה ראויה כלפי מי שביקש עזרה מקצועית

א.    זוהי אחריותו של חבר האיגוד לדווח על התנהגות מקצועית שאינה הולמת בפני נשיא האגודה. גם דווח עצמי לא יקל על נשיאת האחריות להתנהגות לא הולמת, ולא ימנע תהליך משמעתי בפני וועדת האתיקה.

ב.    פניה לוועדה לגבי התנהגות לא הולמת של קולגה: כאשר חבר האגודה, מוטרד ודואג לגבי התנהגותו הלא-אתית של קולגה, עליו ראשית כל לבקש פגישה עם אותו עמית ולנסות להפסיק את ההתנהגות המדאיגה, ואם זה נחוץ, אף להפנותו להתייעצות או לטיפול אישי. אם החבר המדובר, אינו יכול לעשות זאת במישרין, משום שעליו לשמור על כללי הסודיות, או אז יכול הוא ליצור קשר עם נשיא האגודה. כל זה כפוף כמובן לכללי שמירת הסודיות של המטופל.

ג.     חובת התייצבות בפני וועדת האתיקה: כאשר חבר, אנליסט, או מתמחה באגודה, נקרא להגיב לתלונה או קבילה או הבהרה לגבי הפרה אתית, והוא מסרב להופיע בפני וועדת האתיקה, או לשתף עימה פעולה, כל אלו  עשויים להוות בסיס לאישום וקובלנה על התנהגות לא אתית ולא מקצועית. אי הענות למילוי דרישות הוועדה יכולה להוות עילה לתגובה מצד וועדת האתיקה, כגון המלצה להשעיה או הרחקה מחברות באגודה. מכל חבר וחבר נדרשת היכרות עם הקוד האתי של האיגוד. הפרה של חוק אתי כלשהוא, הינה התנהגות שנחשבת כבלתי הולמת. אי הקפדה על הכללים של הקוד האתי, עשויה לגרום להשעיה מהאיגוד.

חלק 4 – תפקידה, הרכה והמהלכים הפרוצדורליים של וועדת האתיקה

א.    הרכב

1.    וועדת האתיקה הינה וועדת אד הוק המסונפת אל הוועד המנהל של האגודה, ותוקם על ידי ארבעה מחברי האיגוד, ותשקף את כל המגוון של וועדות וחברי האיגוד.

2.    יושב ראש וועדת האתיקה ימונה ע"י נשיא האגודה. שאר שלושת חברי הוועדה יבחרו ע"י הוועד המנהל של האגודה.

3.    הקדנציה של וועדת האתיקה תמשך כל עוד המקרה עדיין לא הגיע אל סיומו.


ב.    תפקידה ומהלכה של וועדת האתיקה

1.    הועדה צריכה לחקור את התלונה בדבר הפרה של הקוד האתי של האיגוד שנעשה ע"י החברה הספציפית של האיגוד (ולא חבר של איגוד אחר...) ותגיש את המלצותיה לגבי הפעולות הנדרשות אל נשיא האיגוד וחבר המנהלים.

2.    כל תלונה כנגד חבר האגודה תועבר אל נשיא האגודה. וועדת האתיקה היא זאת שתיידע הן את המתלונן והן את הנאשם, ותיתן להם את ההזדמנות לאושש ולהוכיח את גרסתם.

3.    עם קבלת התלונה, יו"ר הוועדה יבקש מהמתלונן להעלות על הכתב את תלונתו, ויבקש את רשותו ליידע את הנאשם על התלונה שהוגשה כנגדו. אם הוועדה תמצא כי אין עניין לענותו, או אז הוועדה תיידע את המתלונן על כך בכתב. הוועדה צריכה להגיש את תשובתה בתוך 60 יום.

4.    באם הוועדה תמצא כי ישנה הפרה של כללי הקוד האתי ע"י חבר האגודה, או אז, יש ליידע את החבר בכתב על האופי וסוג העבירה שאותו עבר החבר עפ"י התלונה, וכן להעביר לרשותו את כל התכתובת הרלוונטית לנושא, וכן ליידע אותו על כי מוקמת לצורך כך וועדת אתיקה, שתדון בעניין זה. הוועדה תוקם בתוך 20 יום, מיום קבלת ההודעה, ולא יותר מ-120 ימים.

5.    הוועדה גם עשויה לזמן בו זמנית את המתלונן והנאשם, התנהלות הוועדה צריכה להיות תחת דיסקרטיות מלאה.

6.    אם לאחר חקירה מלאה, ממצאי הוועדה היו כי אכן התקיימה הפרה של כללי האתיקה, עשויה הוועדה להמליץ בפני הוועד המנהל, על אחד או יותר מהמהלכים הבאים:

א.    חבר האגודה יתנצל או יפצה את המתלונן.

ב.    יקבל הערת אזהרה או נזיפה.

ג.     חבר האגודה יידרש להיות תחת ההדרכה של חבר בכיר. תקופת ההדרכה ותכיפותה יקבעו ע"י וועדת האתיקה.

ד.     חבר האגודה יידרש לעבור טיפול ע"י חבר בכיר או שיופנה ע"י וועדת האתיקה לצורך אבחון וטיפול אצל תרפיסט בלתי תלוי.

ה.    יומלץ לוועד המנהל להשעות את החבר לתקופת מבחן, השעיה או הרחקה.

ו.      להודיע כי הוועד המנהל יוכל להצביע על אפשרות לפרסום ושחרור האינפורמציה ועל ממצאי הוועדה.

ז.     סירוב חבר האגודה לשתף פעולה עם תהליכי וועדת האתיקה, או עם המלצותיה, יחשבו כצעד תוקפני כלפי הקוד האתי של האגודה, וכמתקפה על קוויה המנחים.

7.    שני הצדדים, גם המתלונן וגם הנאשם, יודיעו בכתב על ממצאי הוועדה ועל הפעולות שנגזרות מהתלונה, בתוך שלושה שבועות מיום ההחלטה.

8.    נדרש רוב של 2/3 בהצבעה של הוועד המנהל על מנת להשעות או להרחיק חבר.

חלק 5 – ערעור

1.    החלטת וועדת האתיקה הינה סופית במקרה ובהליך המשמעתי הוחלט על ענישה מינימאלית (סעיפים 6 א-ד).

2.    כאשר החלטת וועדת האתיקה קוראת להשעות או להרחיק (6ה') או אז, ניתנת לנאשם הזכות לערער. עליו להגיש את הערעור באופן רשמי לנשיא האגודה, בתוך 45 ימים מיום שליחת ההחלטה. על הנאשם להמציא נתונים מבוססים, ולהגיש כל מידע ואינפורמציה אשר יתמכו בערעור. נתונים מבוססים יכללו: טעויות פרוצדורליות או עובדות וראיות חדשות שעשויות לערער באופן מהותי את הממצאים וההליכים של הוועדה.

3.    בקשת הערעור תוצג בפני נשיא האגודה, אשר יבחן מחדש את הבקשה, ויקבע האם אכן הומצאו נתונים מבוססים. אם יוחלט כי אכן נמצא ויש בסיס ראוי לערעור, המקרה יועבר לוועדת הערר.

4.    וועדת הערר תורכב ע"י נשיא האגודה, ותכלול חמישה חברים שמכהנים כיושבי ראש של וועדות אתיקה או כנשיאי האגודה, של אגודות שונות. באם התקבלה הזכות לערעור, יש לוועדה 90 ימים לצורך קבלת החלטה.

5.    באם תוצאות הערר הינן שונות מההחלטה המקורית, עליהן להיות מוצגות בפני נציגים מהישיבה, וזאת לפני שההחלטה האחרונה נעשתה. נדרש רוב של 2/3 על מנת לתקן, לשנות או לבטל את החלטת וועדת הערר.




Share by: